A hivatásról

Az Edző és a Coach – Apa és Lánya

hasonmás

Ezt az írást egy januári újságcikk ihlette, amiben Édesapám is megemlítésre kerül.

Szüleim pedagógusok, Édesapám nyugdíjba vonulása után testnevelő és edzői tevékenységét befejezve, a helyi lapnak történő újságírással töltötte ki napjait. Tanulságos életút tervezés. Egyrészt mert még e szép életkorban is képes volt új irányt kipróbálni és fiatalabb kolléganője egyetemi újságírói jegyzetei alapján továbbképezni magát.  Másrészt fotóriporteri tevékenységével részben a hobbijának – fotózás – is szentelhette felszabadult idejét.  Január 22-én, a Kultúra napján szülővárosom, Celldömölk Kresznerics Ferenc-díjakat ad át azok részére, akik maradandó életművet alkottak a tájegységben, Kemenesalján. 2015-ben Édesapám vehette át ezt a megtisztelő díjat.

Miért is érdekes ez?

Ma megláttam a párhuzamot az élethez való hozzáállásunkban. Bár én két évtizedig kizárólag gazdasági területen tevékenykedtem, életem közepén azonban egy – szüleim hivatásához hasonló – emberközeli tevékenységben kezdtem el képezni magam, az üzleti coaching lett eredeti szakmám mellett új hivatásom; ez a szerep tulajdonképpen egy személyes mentális „edzőt” takar.

Örömmel nyújtom a szolgáltatást önkéntes alapon is néhány szervezet keretében, valamint önállóan, mert látom, mekkora szüksége van az embereknek a mentális támogatásra- arra az egy órára időről időre, amiben valaki (a Coach) minden mondatára és mozdulatára, mimikájára 60 percen át értően figyel. Meglátja és visszatükrözi a szavai és testbeszéde közléseit. A beszélgetés, ami előrevisz. Ahol a jövőbe tekintenek és nem hátra. Amikor a beszélgetés során a saját erőforrások felszínre és aktiválásra kerülnek a célok elérése érdekében.

Ebben a gépek uralta világban, ahol a virtuális kommunikáció sokkal kevesebb teret enged a közlési csatornák teljes kiaknázásának, mondanivalónk komplex kifejezésnek, érdemes megállni egy pillanatra. A metakommunikáció igenis fontos, anélkül sokkal több a félreértés, a meg nem értés, a(z értelmetlen) konfliktus. Kutatások igazolják, hogy egy átlagos kommunikációs szituációban 70% a non-verbális közlés aránya! Itt az idő, hogy elgondolkodjunk a manapság divatos chatelés hatásosságán(?)!

A professzionális coaching beszélgetések során személyesen megtapasztalja az ember a visszatükrözések által, mi mindent üzen a testbeszéde a szavakon túl. Talán ha ráébredünk ennek fontosságára, más, magasabb szinten fogunk figyelmet szentelni a velünk szemben ülő beszélgető társunkra a jövőben. Nem utolsó sorban például egy üzleti tárgyaláson is rendkívül hasznos lehet a non-verbális jelek figyelése és értelmezése.

A coaching ágazatai közül (life-, sport stb) azért az üzleti coachingot választottam, mert személyesen átéltem a gazdasági életben a vezetői kihívásokat mentális szinten is. Hosszasan lehetne sorolni a témaköröket: a vezetői magánytól kezdve a motiváció újraébresztésén keresztül a karrierút tervezésen át a munka-magánélet egyensúly megteremtéséig.

Nem mindegy, ki lesz a coachod (személyes mentális „edződ”), amikor a jövőd foglalkoztat és elakadásodon egy Coach segítségével szeretnél túllépni. Válassz körültekintően, legyen meg a maximális bizalom érzése; ha szükséges, válts, amikor úgy érzed, nincs meg az összhang vagy sérülne a bizalmi légkör.

∞  ∞  ∞

Szeretnél felelős, személyre szabott támogatást magadnak? Vedd igénybe coaching szolgáltatásomat!  Jelentkezz g ma az ingyenes konzultációra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük