Business Coaching

Személyre szabott vezetőfejlesztés – Üzleti coaching

 

A coaching fogalma a sport világából származik: a coaching edzést jelent, a coach edzőt. A szakirodalom után érdeklődők figyelmébe ajánlom Timothy Gallway:  The Inner Game of Tennis (A tenisz belső játszmája) című könyvét (1974); az amerikai teniszoktató volt az első, aki a coaching lényegéről, sportban betöltött szerepéről írt.

A coaching modern, üzleti formájában az 1980-as évektől jelent meg, azóta folyamatosan fejlődik világszerte, többféle területe ismert, mint például életvezetési (life) coaching, üzleti (business) coaching, vezetői (executive) coaching.

A John Withmore könyvéből kölcsönvett meghatározás világosan fejezi ki a coaching lényegét:

„A coaching egy ember potenciáljának aktiválása, hogy ki tudja hozni magából a maximumot. Nem elsősorban tanítja őket, inkább segíti őket tanulni. A coaching a jövő lehetőségeire koncentrál, nem pedig a múlt hibáira.” John Withmore (A coaching és a vezetésfejlesztés úttörője)

A szerteágazó, folyamatosan fejlődő irányzatok közül továbbiakban az Üzleti (Business) coaching kerül a fókuszba. Nézzük, miről is van szó.

Első gondolatok az Üzleti coachinggal való találkozáskor.

– Üzleti coaching? Miért ezt válasszam? Ha Ügyfél szeretnék lenni, mit nyújt számomra a coaching?
– Lehetőséget!
– Ez tetszik, a lehetőség értékes dolog! De nagyon tág fogalom. Mire gondoljak pontosabban?
– Teret ad a fejlődésnek, tanulásnak…különleges keretek között. De nézzük meg részletesebben, mire is számítson, aki él a lehetőséggel.

Mit nyújt a coaching?

  • biztonságos, bizalmi légkört
  • titoktartást
  • dedikált időt
  • figyelmet a szavakon túl az emberre
  • teret biztosít hasznos, egyedi felismerésekhez, saját igazságok megtalálásához
  • felébreszti a belső motivációt,
  • tudatosítja a saját erőforrások, képességek széles skáláját
  • új perspektívákat tár fel, választási lehetőségek tárháza nyílik meg
  • erősíti a döntéshozó képességet
  • támogatja az egyensúly megteremtődését

Fontos hangsúlyozni, hogy a coaching nem tanácsadás! A coach nem kínál tálcán megoldásokat, ehelyett segít a lehetséges alternatívák feltárásában, saját (belső) munkára hívja meg az Ügyfelet, ami során számára megfelelő értékes gondolatok, ötletek, megoldások születnek. (Konkrét Üzletviteli tanácsadási igény esetén információk az Üzleti tanácsadás menüpont alatt).

A coaching nem csodaszer, de csodálatos eredmények érhetők el általa. A lehetőség adott, hogy a bennünk rejlő erőforrásokat maximálisan kihasználjuk, és megtanuljuk magunkról, hogyan fokozhatjuk teljesítményünket.

Érdekli a coaching ereje? Tapasztalja meg személyesen!

Hogyan tovább?